Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja - 2014

Wszystko rozpoczęło się niemal dwadzieścia lat temu, gdy w Poznaniu postanowiono przeciwstawić się psuciu tradycyjnych wędlin. Ani wtedy, ani dziś nie da się wyprodukować, a tym bardziej kupić, dobrej wędliny za parę złotych. Tak zrodziła się idea certyfikowania jakości tradycyjnych wielkopolskich wyrobów mięsnych i informowania klientów, gdzie warto robić przedświąteczne zakupy. Pomysł zadziałał i …. niepostrzeżenie przerodził się w cykl imprez „Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja”.

W tym roku rozpoczęliśmy od akcji promocyjnej „Drób, wieprzowina, wołowina na wielkanocnym stole”, show kulinarno-artystycznego. 1 marca na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich gości, między innymi Targów Ogrodniczych Gardenia i Targów Edukacyjnych, zapraszano do suto zastawionego stołu wielkanocnego i na degustacje oraz prelekcje kulinarne. Wtedy i w czasie następnych imprez na stołach królowała wołowina, wieprzowina i mięso drobiowe.

6 marca odbyła się Certyfikacja Jakości Wielkopolskich Tradycyjnych Wyrobów Mięsnych, a także ocena wyrobów zgłoszonych do Ogólnopolskich Konkursów Wędliniarskich „Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja” 2014.

W czasie certyfikacji, jak co roku, wyroby oceniane były przez dwie komisje. W Komisji Technologicznej zasiedli naukowcy branży mięsnej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i praktycy z wieloletnim doświadczeniem. Komisja Konsumencka składała się z mniej i bardziej znanych smakoszy i klientów. Jedni i drudzy kroili, wąchali, oglądali i smakowali. Oceniano 6 grup wędlin między innymi białą wielkopolską parzoną, która pretenduje do uzyskania unijnych oznaczeń geograficznych.

Tego samego dnia, zaraz po Certyfikacji Jakości, Komisja Technologiczna rozpoczęła pracę nad oceną produktów zgłoszonych do Ogólnopolskich Konkursów Wędliniarskich, w których producenci mogli rywalizować aż w 10 grupach asortymentowych.

Wszystkie oceniane wyroby były anonimowe. Produkty są kodowane tak, by oceniający nie mogli sugerować się nazwą producenta, czy wyrobu, to główna i zawsze przestrzegana zasada Certyfikacji oraz Ogólnopolskich Konkursów Wędliniarskich.

Tym wydarzeniom tradycyjnie już patronuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także władze regionów, z których pochodzą producenci wyrobów zgłoszonych do konkursów ogólnopolskich.

5 kwietnia impreza Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja zawitała na Stary Rynek w Poznaniu. W samym sercu miasta przez wiele godzin całe rodziny miały okazję uczestniczyć w znakomitej zabawie kulinarno-edukacyjnej. Najmłodsi uczyli się przygotowywać koszyk ze święconką tak, by nie zabrakło w nim wędlin. Starsi uczyli się przyrządzać po nowemu tradycyjne potrawy wielkanocne, a wszyscy mogli skosztować znakomitych kiełbas, szynek i wędzonek. Kilkanaście tysięcy osób przez cały dzień ustawiało się w bardzo długich kolejkach przy: ogromnym kotle z białą kiełbasą, gigantycznej patelni, z której serwowano drób w jarzynach i grillującej lokomotywie, w której smażono wołowe kotleciki. W specjalnych namiotach odbywały się prelekcje na temat bezpieczeństwa produkcji i sprzedaży mięsa. Dietetycy radzili, jak zachować zdrowie i zgrabną sylwetkę - to właśnie wtedy wiele osób dowiedziało się, że aby schudnąć, trzeba jeść mięso!

Punktem kulminacyjnym tych wydarzeń była wielkanocna biesiada. Przy pięknie nakrytym stole zasiedli laureaci konkursu zorganizowanego przez najpopularniejsze w Poznaniu radio. Wszyscy nie tylko raczyli się mięsnymi specjałami, ale dzielili się swoimi spostrzeżeniami na temat domowych tradycji wielkanocnych.

Wieczór 5 kwietnia należał do laureatów wielkanocnych konkursów wędliniarskich i ich znamienitych gości. Podczas uroczystej gali ogłoszono wyniki i wręczono nagrody laureatom Certyfikacji Jakości oraz Ogólnopolskich Konkursów Wędliniarskich. Laureaci otrzymali certyfikaty, dyplomy, plakaty promocyjne, nagrody specjalne i wyróżnienia ufundowane przez Marszałków poszczególnych regionów Polski, którzy objęli cykl Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja patronatem honorowym. Tego wieczoru, pani Zofia Szalczyk, Podsekretarz Stanu, wręczyła najlepszym zakładom Puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Uroczystość wręczenia nagród, obok pani Zofii Szalczyk, swoją obecnością zaszczycili m.in. dr Marek Posobkiewicz, Główny Inspektor Sanitarny oraz prof. Stanisław Kowalczyk Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych.

Tradycyjnie, jak co roku, wieczór zwieńczyło VI Ogólnopolskie Spotkanie Wielkanocne Hodowców, Przetwórców i Handlowców Branży Mięsnej. To poznańskie spotkanie, jednoczące wokół idei promowania zarówno wieprzowiny, wołowiny jak i mięsa drobiowego, jest znakomitą okazją do spotkań, dyskusji i wymiany poglądów w bardzo sympatycznej i mniej oficjalnej atmosferze.

Jak podkreślała Minister Zofia Szalczyk w logo cyklu zgodnie spacerują wół, świnia i kura i dlatego też, jej zdaniem, w Wielkopolsce tak znakomicie udaje się promować te wszystkie rodzaje mięs.

Cykl wydarzeń zakończył się bardzo mocnym akcentem . 7 kwietnia w Centrum Prasowym PAP w Warszawie odbyło się spotkanie z przedstawicielami mediów zagranicznych i krajowych. Ta wyjątkowa akcja promująca polskie mięso i wędliny zgromadziła ponad 120 dziennikarzy. Na spotkaniu i konferencji prasowej obecni byli: Marek Sawicki, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dr Marek Posobkiewicz, Główny Inspektor Sanitarny, Jarosław Naze, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii, a także Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Była zatem okazja do wyjaśnienia wszelkich wątpliwości dotyczących bezpieczeństwa i kontroli zarówno hodowli, jak i produkcji oraz sprzedaży mięsa i wędlin. Mamy nadzieję, że w myśl polskiego przysłowia, skutecznie nie tylko trafiliśmy przez żołądek do ser-ca dziennikarzy, ale przede wszystkim uzmysłowiliśmy mediom, jak ważna dla naszej gospodarki jest branża mięsna.

Akcja promocyjna „Drób, wieprzowina, wołowina na wielkanocnym stole”, której odsłony mieliśmy przyjemność Państwu zaprezentować na Międzynarodowych Targach Poznańskich, Starym Rynku, podczas VI Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego oraz konferencji w Centrum Prasowym PAP, sfinansowana została z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

Życząc Państwu wspaniałych, rodzinnych i wiosennych Świąt, już dziś zapraszamy na kolejny cykl imprez Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja.

W imieniu Organizatorów
Jacek Marcinkowski



RELACJA VIDEO

RELACJA 2016

patronat
partnerzy
bottom